Curs d'introducció a la recerca clínica

Inici > Activitats > Activitats de la societat > Curs d'introducció a la recerca clínica

2019

Curs d'introducció a la recerca clínica Curs d'introducció a la recerca clínica

Informació d'interés

Organitzat per: Societat Catalana de Nefrologia
Professorat: Sebastià Videla, Marta Millaret, Pilar Hereu, Maria José Lopez, Judith Peñafiel, Natàlia Pallares, Cristian Tebé Cordomí
Data d'inici: Dissabte, 23 de febrer de 2019
Seu: Universitat Pompeu Fabra, Barcelona School of Managament
Edifici Balmes: C/ Balmes, 132-134, 08008 - Barcelona. Tel: +34 93 542 18 80

Dissabte, 23 de febrer de 2019. 9.00 – 14.00 h

1ª SESSIÓ Aula 209 – Planta 2
Ponents: Sebastià Videla i Marta Millaret

Presentació

Formulació de la pregunta de recerca: objectius i hipòtesis
El punt de partida de tot procés d'investigació és el plantejament d'una pregunta d'investigació. En aquesta sessió explicarem aquest procés cabdal en tot projecte de recerca.

Com fer una bona revisió bibliogràfica?
Conèixer l'estat de l'art és imprescindible i per tant és peremptori fer una bona revisió de la literatura. En aquesta sessió coneixerem les principals fonts disponibles i el programari per fer una correcta gestió documental.

Dissabte, 23 de març de 2019. 9.00 – 14.00 h

2ª SESSIÓ Aula 401 – Planta 4
Ponents: Cristian Tebé i Pilar Hereu

Dissenys d'estudis
L'objectiu, les hipòtesis i és clar els recursos disponibles, condicionaran l'elecció del tipus de disseny. En aquesta sessió aprofundirem en els dissenys d'estudis clínics clàssics, des dels observacionals als assajos clínics.

Ètica i regulació en la recerca clínica
La Declaració d'Hèlsinki defineix els principis ètics que han d'orientar als investigadors en la recerca mèdica que implica a persones. Així mateix, la recerca clínica amb medicaments està molt regulada i cal conèixer bé els diferents tipus d'estudi per saber la legislació que hi aplica i les responsabilitats que assumeix l'investigador.

Dissabte, 27 d'abril de 2019. 9.00 – 14.00 h

3ª SESSIÓ Aula 401 – Planta 4
Ponents: Judith Peñafiel, Natalia Pallares i Cristian Tebé

Com recollir les dades?
Elaborar un bon qüestionari de recollida de dades i definir una estratègia per garantir-ne la qualitat es vital perquè els resultats de l'estudi siguin vàlids i fiables.

Metodologia estadística
“It is the mark of a truly intelligent person to be moved by statistics.” (G. Bernard Shaw). En aquesta sessió repassarem conceptes com contrast d'hipòtesis, p-valor, interval de confiança, associació, biaix i causalitat.

Dissabte, 18 de maig de 2019. 9.00 – 14.00 h

4ª SESSIÓ Aula 401 – Planta 4
Ponents: María José López

Com escriure un article científic?
En aquesta sessió parlarem de la importància de publicar, explicarem en què consisteix l'estil científic i veurem pas a pas l'estructura que hem de seguir a l'hora d'escriure un article original.

Un cop escrit el manuscrit...encara queda molt per fer!
En aquesta sessió parlarem de l'elecció de la revista, de la importància dels aspectes formals de l'enviament i d'allò que és quasi tan important com escriure un bon manuscrit ... escriure una bona resposta a revisors!

CONSENTIMENT INFORMAT

Cerrar

Utilitzem cookies própies i de tercers per a millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra "política de Cookies".